economia ambiental

Factors and socio-economic aspects that influence willingness to pay (WTP) for Peruvian organic quinoa

2024

Descarga

This study analyzes the factors and socio-economic aspects involved in willingness to pay (WTP) for organic quinoa in Peru. The primary data were collected between September 2020 and August 2021 in the Lima Metropolitan area. A binomial logistic, probit and gamma model were conducted. The main outcomes identified by the logit and probit models showed that (i) a counterintuitive sign in the attitude factor with respect to conventional quinoa, (ii) ethnic identity and (iii) women and people with higher education have more probability of WTP. Despite the general raised awareness of the need for good health and the perception of quinoa being a quality functional food, the health construct was non-significant in the model. The gamma model showed that monthly family expenditure and quinoa consumption had a significant effect on WTP.

 

Este estudio analiza los factores y aspectos socioeconómicos involucrados en la disposición a pagar (DAP) por la quinua orgánica en el Perú. Los datos primarios fueron recolectados entre septiembre de 2020 y agosto de 2021 en el área de Lima Metropolitana. Se realizó un modelo logístico binomial, probit y gamma. Los principales resultados identificados por los modelos logit y probit mostraron que (i) un signo contraintuitivo en el factor actitud respecto a la quinua convencional, (ii) identidad étnica y (iii) las mujeres y personas con educación superior tienen más probabilidad de DAP. A pesar de la conciencia generalizada sobre la necesidad de una buena salud y la percepción de que la quinua es un alimento funcional de calidad, el constructo de salud no fue significativo en el modelo. El modelo gamma mostró que el gasto familiar mensual y el consumo de quinua tuvieron un efecto significativo en la DAP.

Artículos Relacionados
Economía ambiental hace 2 meses

Copyright 2019 - Centro de Investigación de la Universidad del Pacífico